La malaltia celíaca

La malaltia celíaca és la intolerància alimentària d’ordre genètic més freqüent de l’espècie humana. És una malatia intestinal de base immune desenvolupada en individus genèticament predisposats, que són intolerants a una fracció protèica del gluten, en concret a la gliadina,  i a les proteïnes analògues del sègol (secalina), l’ordi (hordeïna), i de l’avena (avenina).

caution blat

La incidència actual de la malaltia és del 0,5-1% de la població general i entre el 10-15% en familiars de primer grau. Si es diferencia per sexes la ratio d’incidència és 2/1 respecte dones/ homes.

És una malaltia díficil de detectar en els primers estadis ja que pot confondre’s amb altres patologies digestives. Per això, estimar la prevalència real és complicat degut a la variabilitat en la seva presentació: pacients assimptomàtics o amb poca clínica.

La malaltia celíaca és poc freqüent en individus afro-caribenys, xinesos i japonesos, segurament per la seva dieta bàsica d’arròs, i per la introducció tardana del gluten.

Alguns estudis afirmen que l’absència de lactància materna, la ingesta de dosis elevades del gluten, i la seva introducció precoç, poden ser factors de risc en persones susceptibles de patir malaltia celíaca.

 

Què és el gluten?

És una proteïna que es troba en la llavor de molts cereals combinada amb midó. És la responsable de l’elasticitat de la massa del blat, permet la seva fermentació així com la consistència elàstica del pa.

cereals

 

gluten

El gluten està present en molts aliments, els més destacats: pa, pastes, farines, tots els derivats del blat, determinats embotits i conserves.

Grups de risc

grups risc MC

Document de consens sobre la malaltia celíaca a Catalunya

 

Clínica

La utilització de nous mètodes diagnòstics més sensibles i específics detecten formes clíniques atípiques, o amb poca simptomatologia que abans passaven desapercebudes.

  • Clàssica – digestiva (síndrome de malabsorció): és dóna principalment en els menors de 2 anys.  Són pacients amb les características clàsiques de la malabsorció intestinal que han desenvolupat atrofia vellositària induida pel gluten.  Els seus símptomes són: diarrees, distensió abdominal, flatulència.
  • Atípica: és dona principalment en preescolars, escolars o adults sense síndrome de malabsorció. Aquests pacients amb pocs o cap síntoma gastrointestinal consulten per deficiència de ferro, osteoporosi, talla baixa, anèmia ferropènica, restrenyiment o infertilirat. Generalment han desenvolupat completament atrofia vellositària induida pel gluten. Un gran nombre no es diagnostiquen mai.
  • Silenciosa: pacients sense símptomes clars o gastrointestinals associats a la malaltia celíaca. Es descobreixen després de fer proves serològiques o durant una endoscòpia i/o biòpsia per una altra raó.
  • Latent: pacients amb diagnòstic previ de mucosa intestinal normal, amb una dieta amb gluten, i que posteriorment desenvoluparan malaltia celíaca.
  • Refractària: Pacients que no participen o ja no responen a una dieta sense gluten. Alguns d’aquests pacients desenvoluparan complicacions com l’enteropatia associada al linfoma de cèl·lules T, una patologia digestiva amb símptomes similars.

El criteri diagnòstic en l’actualitat requereix d’una biopsia intestinal, acompanyada de marcadors serològics positius (anticossos anti-transglutaminasa, anti-gliadina i anti-endomisi) amb una alta sensibilitat i especificiat per al diagnòstic. És important determinar els nivells sèrics d’Immunoglobulina A. El dèficit d’Immunoglobulina A és la immunodeficiència més freqüent i pot donar resultats falsos negatius dels marcadors serològics en pacients amb dèficit.

Tractaments

Les persones que pateixen malaltia celíaca han de seguir una dieta sense gluten durant TOTA la vida, però no sempre és fàcil. Els esdeveniments socials, els viatges, la ingesta involuntària de petites quantitats de gluten (per exemple pel mal etiquetatge dels aliments), i/o el preu més elevat dels productes sense gluten, fan difícil el seguiment de la dieta.

L’objectiu dels tractaments està orientat a:

  • Augmentar la qualitat de vida dels pacients (adquirir una vida social normal)
  • Permetre la ingesta de quantitats moderades de gluten (1 a 5 gr/dia) mantenint una funció intestinal normal

Més info: www.celiacscatalunya.org

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Assistència, Recerca i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s