The ReSToRe project

1. Introducció

Fa uns anys es va va crear una xarxa de col·laboració  entre centres europeus
que treballen en teràpia cel·lular ( COST Action BM1305). Ara, un equip multidisciplinari format per quatre països de la Unió Europea (Bèlgica, Espanya, Holanda i Alemanya), té com a objectiu unir esforços per portar a la clínica, la teràpia cel·lular antígen-específica per a l’esclerosi múltiple (EM).

El projecte ReSToRe ( Neuronal self-renewal by antigen-specific tolerization in multiple sclerosis reinstaling the balance between inflammations and regeneration) neix amb la intenció de donar un enfocament més innovador a la teràpia cel·lular, que es basi en millorar la vida dels pacients que pateixen EM.

2. Què és l’esclerosi múltiple?

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia autoimmunitària neurodegenerativa del sistema nerviós central, per la qual, actualment, no existeix tractament curatiu. És la principal malaltia neurològica no traumàtica, després dels accidents de trànsit, en adults joves. L’EM afecta a més de 47.000 persones a Espanya, 700.000 a Europa i 2,5 milions a tot el món.

Els processos inflamatoris crònics, com l’esclerosi múltiple, acceleren la neurodegeneració, per això es vol aconseguir que aquests malalts millorin arribant a un equilibri entre la inflamació, i la capacitat de regeneració neuronal.

Dins d’aquest context, l’objectiu de ReSToRe és orientar la teràpia cel·lular a les reaccions immunitàries perjudicials que causen l’esclerosi múltiple. D’aquesta manera, si es redueix l’autoreactivitat de les agressions inflamatòries, sense afectar la immunitat protectora contra els patògens i la malaltia, es pot aconseguir una major reparació. Aquest, pot ser un principi molt prometedor per a un nou enfocament en la teràpia cel·lular per a l’EM.

3. ReSToRe

El 29 de gener va tenir lloc la primera reunió del projecte ReSToRe a Anvers, Bèlgica, on hi van assistir 22 participants dels diferents països, i la responsable del projecte per part de la Comissió Europea, Anna-Pia Papageorgiou.

WP_20180129_10_32_32_Pro

La Dra. Eva Mª Martínez Cáceres, Cap del Servei d’Immunologia del HGT

La finalitat d’aquesta trobada inicial ha estat definir els objectius perquè el projecte ReSToRe funcioni eficaçment. Per aconseguir-ho s’han dut a terme aquestes accions:

  • Donar a conèixer l’abast, el marc i la cronologia del projecte, així com les directrius de la Unió Europea
  • Informar al participants sobre la gestió i la implementació del projecte
  • Organitzar plans de treball interns (repartiment de tasques, pla de treball, fites i resultats) per als diferents paquets de treball
  • Establir una estreta col·laboració i comunicació entre els socis

Finalment, s’ha compost l’Assemblea General amb un representant per soci, i la Junta Executiva que estarà formada per tots els líders dels paquets de treball. També s’ha acordat la creació d’una Junta de control de seguretat i de la informació, i d’un comitè de grups d’interès.

La propera reunió del grup es realitzarà al maig de 2018. Us continuarem informant dels avenços que es produeixin.

DSC03339

The ReSToRe project team

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Recerca i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s